26 juni 2011: Franse chansons uit 16e en 20e eeuw

Op 26 juni gaven wij een concert met Franstalige profane koormuziek uit twee verschillende tijdvakken: renaissance en 20e eeuw.

In totaal werden twintig liederen ten gehore gebracht uit beide tijdvakken. Alle aspecten van het leven werden bezongen in de mooie Franse taal. Terugkomende thema’s in beide delen van het programma zijn het werken op het land, de stilte van de nacht, de pracht van de natuur, de smarten van de liefde. Roddel en achterklap worden echter ook niet geschuwd.

Vele componisten kwamen langs, onder wie bekende namen als Josquin Desprez, Roland de Lassus, Camille Saint-Saëns en Francis Poulenc, maar ook minder bekende renaissancecomponisten als Pierre Certon en Claudin de Sermisy.

Van Gabriël Fauré stonden twee minder bekende werken op het programma. Eerst Madrigal, op een tekst van de 19e eeuwse dichter Armand Silvestre,geschreven als huwelijkscadeau voor Faurés goede vriend en medecomponist André Messager. Dit lied spoort beminden aan om zelf ook te beminnen. Het andere werk van Fauré is Les Djinns: gecomponeerd op een tekst van Victor Hugo. Het beschrijft het te voorschijn komen en weer verdwijnen van voorouderlijke, jammerende schimmen. Bij beide werken van Fauré werden we begeleid door pianist Frits Hendrich.

Hoogtepunt uit het renaissancedeel van het concert vormde het werk La guerre van Clément Janequin. Dit chanson heeft als onderwerp de Slag bij Marignano in 1515, toen de Franse koning François I de Zwitserse huurlingen van de Milanese hertog versloeg. Na een oproep om de koning te volgen en de Franse vlag te verdedigen, haalt Janequin in het tweede deel alles uit de kast om de strijd af te schilderen met vocaal tromgeroffel en trompetgeschal.